Kezdetben azt gondolták, az internet terjedésével majd tiszta lappal indulunk, és a világhálón mindenki megszabadulhat a társadalmakat évszázadokon, évezredeken át mérgező előítéletességtől és diszkriminációtól. Az anonimitás az elképzelés szerint olyan közeget teremthetett volna, ahol a történelem során először eltűnnek a nemi, vallási, etnikai, vagy éppen szexuális előítéletek. Persze ez az elképzelt világ, a digitális demokrácia sosem következett be, és nem pusztán a felhasználók viselkedése miatt.

A Google feltárja a kollektív gondolkodást

Ott van például a Google, életünk megkönnyítője, legjobb barátunk, ami néha egészen furcsa javaslatokat tesz, miközben keresésre bírjuk. Az egyik leghíresebb és komoly felháborodást kiváltó ilyen állítólagos javaslata az volt, mikor valaki a keresőmezőbe bepötyögte: egy “fehér férfi ellopta az autómat”, mire a Google megkérdezte, nem arra kívánt-e keresni a kedves felhasználó, hogy egy “fekete férfi ellopta az autómat”. Bár az esetet elvileg megörökítette, soha többé senkinek nem sikerült reprodukálni a jelenséget. Sokak szerint a rejtély nyitja nem más, minthogy valaki a feketét elgépelte, erre kapta a javaslatot, majd a screenshot készítése előtt a keresőmezőben a feketét átírta fehérre. A Google ilyen jellegű rasszistának minősülő javaslatot valószínűleg soha nem tett.

Más a helyzet azonban, ha az automata keresőkiegészítésekkel, a Google Instanttal játszadozunk egy keveset. A rettenetesen titkos és bonyolult algoritmusok alapján működő kiegészítés abban a pillanatban elkezdi találgatni, hogy mire gondolunk, mikor gépelni kezdünk. A kiegészítések amellett, hogy szórakoztató eredményeket hoznak (a leghíresebb talán a "miért van egy halott pakisztáni a kanapémon"), tükröt is tartanak elénk rólunk és a társadalomról, arról, hogy mit is gondolunk egymásról. Mivel a keresések során sok, rólunk, netezési, keresési szokásainkról gyűjtött információkat is felhasznál a Google, így ezek a kiegészítések mindenkinél eltérőek lehetnek.


A thaiok használnak evőpálcikát? Esznek kutyát? Beszélnek angolul? Esznek macskát?

A pakisztániak nem arabok. A pakisztániak ázsiaiak. A pakisztániak arabok. A pakisztániak nem terroristák

Az oroszok miért vezetnek rosszul? Miért olyan őrültek? Miért olyan nyersek? Miért olyan homofóbok?

Persze nem csak nemzetekkel kapcsolatban bukkannak fel a sztereotípiák a keresési kiegészítésekben. Gyorsan választ kaphatunk rá például, hogy a melegek miért lesznek AIDS-esek.

A melegek miért akarnak házasodni? Miért lesznek AIDS-esek? Miért selypítenek? Miért kapják el a HIV-et?

Kicsit paranoiásak vagyunk, mi magyarok

És ha történetesen arra vagyunk kíváncsiak, mit gondolnak rólunk a környező népek vagy éppen mit gondolunk róluk mi, magyarok, leülhetünk gondolkodni, ugyanis úgy tűnik, minket mindenki utál, és mi is utálunk mindenkit. Kivéve az oroszokat.

A Google Instant keresési javaslataival való időtöltés szórakoztató ugyan, de a legtöbben egyetértenek abban, hogy ezek a felkínált keresési opciók szerepet játszanak a sztereotípiák megerősítésében, hisz felhasználók milliói, angolul esetleg milliárdjai találkozhatnak ezekkel, a sokak számára bántó javaslatokkal. Ráadásul a legtöbb neten megjelenő tartalommal ellentétben ezeket a javaslatokat nem tudjuk jelenteni, még akkor sem, ha kifejezetten zavarónak találjuk őket vallásunkra, szexuális irányultságunkra vagy éppen népcsoportunkra nézve. Persze mondhatjuk, hogy nem kell ezt túl komolyan venni, ez csak egy keresőmotor, de a világ legnagyobb keresőmotorja. És ha a kezdeti, előítéletektől mentes internet gondolatához visszatérünk, egyértelmű, hogy bizony elég messzire jutottunk onnan. Az emberek saját képükre formálták az internetet, és a Google, akár egy gyerek, megtanulta az általunk kreált sztereotípiákat.